Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.09.2009 18:41 - Как се каляваше Интернет
Автор: bakardjiev Категория: Технологии   
Прочетен: 309 Коментари: 0 Гласове:
0



   

imageВ днешно време световната Мрежа е нещо също толкова обикновено, колкото и телевизията, и не учудва никого, дори хората от по-възрастното поколение. Но за 40 години от своето създаване Интернет претърпя фундаментални промени и макар в някои части на света все пак да навлиза бавно, с различна скорост и качество, младите хора вече го приемат като даденост. Интернет вече не е разработка, предназначена само за военните, нито място само за забавление, а и сериозно място за водене на успешен бизнес с многомилионна аудитория. Все пак, полезно е да се знае знае историята на тази паяжина, обхванала цял свят и в тук ще се спрем на основните ключови дати от нейното развитие.

 

1969: На 2 септември, между два компютъра в Калифорнийския университет в Лос Анджелис е извършен обмен на данни в хода на първия тест на ARPANET –експериментална мрежа, разработена по поръчка на агенцията за съвременни отбранителни проекти DARPA. Първата връзка между отдалечени точки – Калифорнийския университет и Станфордския изследователски институт, е направена на 29 октомври, макар и мрежата да се „срина“ след предаването на първите букви на домата „logon”. Малко по-късно към Калифорнийския университет се присъединява и Университетът на Юта.

1970: Появява се първият мрежов възел на ARPANET на източното крайбрежие на САЩ в компанията BBN Technologies, разположена в Кембридж и която изиграва немалка роля в развитието на Интернет.

1972: Рей Томлисън добавя електронна поща към функционалностите на мрежата и въвежда символа „@“, за да обозначи пощенските адреси.

1973: Първите мрежови възли на ARPANET в Англия и Норвегия.

1974: Винт Сърф и Боб Кан разработват комуникационна технология, включваща протокол с название TCP (Transmission Control Protocol), която позволява няколко обособени мрежи да се разбират помежду си – по този начин се реализира принципът на Интернет. По-късно концепцията приема формата на стек протоколи TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol), а формалното му приемане е на 1 януари 1983 г.

1983: Предложена е система за домейнните имена или DNS (domain name system), която задава съответствието между IP адресите и текстовите имена на мрежовите ресурси, и изпълнява други служебни функции. Суфиксите .com, .gov и .edu се създават една година по-късно.

1988: Появява се първият Интернет-червей Morris, който поразява хиляди компютри.

1989: Компанията Quantum Computer Services, известна днес като AOL, представя услугата America Online за компютрите Macintosh и Apple II, като започва процес на експанзия, довел до появата на Интернет у 27 млн. американци през 2002 г. В същата година физикът Тим Бърнърс-Ли (сега оглавяващ организацията W3C) измисля World Wide Web (Световната мрежа) при разработката на отдалечено управление на компютрите в CERN (Европейската организация за ядрени изследвания). Негова заслуга е принципът на публикуване на хипертекстовите документи и създаване на хиперлинкове, както и протоколите HTTP и езикът HTML.

 

image

Компютърът на Тим Бърнърс-Ли, който се превръща в първия уеб сървър.

1993: Марк Андресен с колегите си от Илинойския университет създава Mosaic – първият браузър, показващ графика и текст на една страница. По този начин той отваря вратите към един нов свят за обмен на информация.

 

image

 

1994: Андерсен с екипа, разработващ Mosaic, създава първия комерсиален браузър - Netscape, като засяга интересите на Microsoft и другите разработчици, надяващи се да се възползват от комерсиалния потенциал на Мрежата.

1995: Отваря врати виртуалният магазин Amazon.com.

1998: Основана е компанията Google Inc. - проект, който води началото си от общежитие на Станфордския университет в Калифорния. Правителството на САЩ поръчва на некомерсиалната организация ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) да следи домейнните правила . Министерството на правосъдието и 20 щата инициират съдебен иск срещу Microsoft, като обвиняват разработчика на операционната система Windows в злоупотреба с доминиращо положение на пазара, за да подтиска конкурентите си в лицето на Netscape и другите софтуерни разработчици.

1999: Napster популяризира обмена на музика и поражда последователи, които непрекъснато променят облика на звукозаписната индустрия. Световната Интернет популация надхвърля 250 млн. души.

2000: Гръмва балонът на доткомите от 1990-те години, много проекти се разоряват. Amazon.com, eBay и други сайтове са подложени на DoS (denial of service) атаки, когато към ресурсите им се насочва огромно количество лъжлив трафик и обикновените потребители не могат да отварят страниците.

2002: Количеството потребители на Интернет прескача 500 милиона.

2004: Второкурсникът от Харвардския университет Марк Цукерберг стартира социалния си проект Facebook.

2005: Появява се услугата за споделяне на видеофайлове YouTube.

2008: Потребителите на Мрежата стават над 1,5 милиарда. Сред тях 250 милиона китайци, които изпреварват САЩ по този показател. Големите авиокомпании започват интензивно да предлагат услуги за достъп до Интернет по време на полет.


 


Тагове:   как,


Гласувай:
0



Следващ постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bakardjiev
Категория: Технологии
Прочетен: 128806
Постинги: 141
Коментари: 71
Гласове: 57
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930