Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.09.2009 18:49 - Излезе официално Opera 10
Автор: bakardjiev Категория: Технологии   
Прочетен: 459 Коментари: 0 Гласове:
0



 Компанията Opera Software официално обяви финалната версия на своя уеб браузър Opera 10, първият вариант на който беше представен още през декември 2008 г. По време на разработката програмата придоби редица важни нововъведения, които според разработчиците трябва да и позволяват по-достойно да конкурира съперниците си. 


image


Финалната Opera 10 не се различава особено от третата бета-версия, но в същото време в нея са отстранени редица грешки и дребни проблеми, открити по време на тестовете. В сравнение с Opera 9.64 новият браузър получи доработен интерфейс, както и нов енджин за рендеринг Presto 2.2, осигуряващ по-бързо зареждане на страниците (с около 30-40%).

Що се касае до темата за оформление, над нея е работил дизайнерът Йон Хикс, който е създал впрочем и логата на Firefox и Thunderbird. Като цяло новият дизайн на Opera оставя приятни впечатления, както и доработеният панел за бързо избиране. 


image


Последният вече е снабден с настройки, в които може да се посочи количеството на миниатюрите на сайтове, както и да се добави фонова картинка. В останалото разположението на бутоните в Opera 10 не е променено в сравнение с версия 9.64. 


image


Интерфейсът на новия браузър обаче не е особено приятелски настроен към нетбуците, които имат малки екрани и съответно резолюция. За разлика от конкурентите, които се стараят да показват уеб страниците на колкото се може по-голямо пространство, в Opera 10 по подразбиране са активирани панели, които го намаляват.

Това, че Opera Software се цели в десктоп системите навежда и новата функционалност на панела с отметки (bookmarks), които сега могат да бъдат разтеглени, за да се покажат превюта на отворените страници. 


image


От представените от разработчика технологии, за сега в браузъра е реализирана само Opera Turbo, докато Opera Unite все още се намира в разработка. Opera Turbo е предназначена за потребителите, които временно или постоянно използват по-бавен достъп до Интернет. Тази технология използва междинен сървър, който позволява съществено да се компресира трафикът.

Още едно важно нововъведение в Opera 10 е новата поща, която е вградена в браузъра. Сега я позволява да се показват и създават писма в HTML, както и те да бъдат групирани съгласно тяхното получаване (както е Gmail). Освен това, в браузъра се появи възможност за проверка на правописа, включително и на български език. Тя функционира както в писмата, така и в уеб формите.

Що се касае до поддръжката на нови стандарти и скоростта на работа, в това отношение Opera 10 е по-добра от версията 9.64. За разлика от последната, новият браузър минава изцяло теста Acid3, като събира 100 от 100. Напомняме, че Opera 9.64 минава теста само частично – 85 точки от 100.


image


По скорост на работа Opera 10 също превъзхожда 9.64 в теста Peacekeeper от Futuremark. В нашия случай тестът е проведен на лаптоп с процесор Intel Celeron1,8 GHz и оперативна памет 1 GB. 


image

 

За сравнение ви показваме и резултатите на Mozilla Firefox 3.5 в този тест.

 

image


За разлика от конкурентите, които в последно време отделят голямо внимание на личните данни на потребителите, в Opera Software за сега са се съсредоточили само на безопасността. В частност, в настройките на Opera 10 се появи възможност да се задава автоматично обновяване на програмата без известяване – по този начин ще имате винаги най-новата версия в момента, когато тя излезе.

Като цяло финалната версия на Opera 10 оставя добри впечатления – браузърът работи бързо и стабилно, като предоставя всички необходими инструменти за работа в Интернет. За сега Opera е единственият браузър, който без допълнения предоставя на потребителя вграден пощенски клиент, синхронизация на отметки и бележки, както и компресия на трафика. Функционалността на софтуера може да бъде разширена още повече с „джаджи“ (widgets).

Финалната версия на Opera 10 можете да свалите от официалния сайт на програмата.

 



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bakardjiev
Категория: Технологии
Прочетен: 128831
Постинги: 141
Коментари: 71
Гласове: 57
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930