Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.09.2009 21:17 - Ще се разиграе ли драма в ООН?
Автор: bakardjiev Категория: Новини   
Прочетен: 409 Коментари: 0 Гласове:
0



 Дебютът на американския президент Барак Обама в ООН и изявите на либийския лидер и на иранския президент обещават драма на сесията на Общото събрание на ООН този месец - годишната световна среща на върха, която в повечето случаи се запомня по-скоро с думи, отколкото с дела.
За разлика от предшественика му Джордж У. Буш, Обама обеща да работи в тясно сътрудничество с Обединените нации и планира да прекара цели три дни в Ню Йорк, като произнесе две речи и председателства заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Носят се упорити слухове, че той може да използва трибуната на ООН, за да обяви новата си близкоизточна мирна инициатива и че може да стане домакин на среща между израелския премиер Бенямин Нетаняху и палестинския президент Махмуд Абас, които също се очаква да пристигнат в Ню Йорк.

Страните в конфликта продължават да спорят за предварителните условия за подобна среща - по-конкретно дали Израел ще спре строителството на еврейски селища.

Висш западен дипломат обаче заяви, че въпреки всичко има надежда за "ясна стъпка напред в близкоизточния мирен процес" по време на сесията.

Обама ще произнесе реч и на конференция за климатичните промени, давайки израз на своята ангажираност с проблема, и ще стане

първият американски президент, председателствал заседание на Съвета за сигурност.

Темата ще бъде неразпространението на ядреното оръжие. Но близкоизточните мирни преговори може би ще трябва да се конкурират за вниманието на медиите с грубата реторика, очаквана от либийския лидер Муамар Кадафи и иранския президент Махмуд Ахмадинеджад, и с виковете на протестиращите, според които тези двамата изобщо не би трябвало да са в Ню Йорк.

И Кадафи, и Ахмадинеджад получиха време за речи в ключовия ден на откриването на дебатите в Общото събрание - 23 септември, когато ще говорят също Обама, президентите на Франция, Русия, Китай и британският премиер.

Руският президент Дмитрий Медведев и китайският президент Ху Цзинтао ще говорят пред събранието за първи път. Досега те изпращаха представители на по-ниско равнище, но тази година, наред с други лидери, ще се отбият в Ню Йорк на път за срещата на върха на Г-20 в Питсбърг на 24 и 25 септември.

Изявите на Ахмадинеджад и Кадафи са спорни винаги, но сега особено:

иранецът поради съмнителното му преизбиране през юни, а либиецът поради поредния поврат в сагата за атентата над Локърби.

Либиецът Абдел Басет ал Меграхи, който излежаваше доживотна присъда в затвор в Шотландия за участието си във взривяването на американски пътнически самолет над градчето Локърби, при което загинаха 270 души, повечето американци, бе върнат в родината си миналия месец, понеже е болен от рак в терминална фаза.

Кадафи предизвика гняв и възмущение в Съединените щати и други страни с посрещането на Меграхи в Триполи и постоянната представителка на САЩ в ООН Сюзан Райс тази седмица го предупреди да внимава да не подразни още повече американците с поведението си в Ню Йорк.

В САЩ се чуха призиви към Държавния департамент да откаже визи на двамата лидери. Вашингтон обаче не даде никакви признаци, че ще предприеме действия, които биха го поставили в нарушение на договора от 1947 г. с Обединените нации за страната-домакин.

Засега по нищо не личи, че някой от двамата лидери е на път да отстъпи, въпреки че според дипломати не е изключено непредвидимият Кадафи да се откаже в последния момент.

Ахмадинеджад, който е идвал всяка година, откакто беше избран за президент за първи път през 2005 г., и изглежда наистина се наслаждава на публичността, тази година освен това се нуждае от легитимността, която дава трибуната на ООН. Негов приближен неслучайно подчерта тази седмица, че за президента това ще бъде първото му посещение на Запад след спорното му преизбиране.

За разлика от него, Кадафи никога не е стъпвал в Обединените нации за 40-годишното си управление. Тази година обаче той е председател на Африканския съюз, либиец е следващият председател на Общото събрание, а Либия е член на Съвета за сигурност.

Вече възникна спор къде ще отседне Кадафи,

след като заради протести на местните жители американското правителство не му разреши да опъне шатрата си - неговата запазена марка, в либийски имот в Ню Джърси близо до Ню Йорк.

Говори се, че Кадафи търси партерен апартамент в хотел в Ню Йорк, защото не обича асансьори", заяви западен дипломат. Има и друг проблем с "хореографията" - американски служители от протокола с всички сили се опитват да избегнат контактите между него и Обама, които биха могли да доведат до нежелани телевизионни кадри или фотоснимки.

Британският премиер Гордън Браун, остро критикуван в страната си за случая Меграхи, е изправен пред същия проблем. Избягването на Ахмадинеджад би трябвало да бъде доста лесно за американския президент, но Кадафи говори веднага след Обама в Общото събрание и със сигурност ще присъства на заседанието на Съвета за сигурност под председателството на Обама на 24 септември.

Вашингтон има пълноценни дипломатически отношения с Триполи и е нормално представителите на страните членки на Съвета за сигурност да се поздравят, макар и само с официално ръкостискане.

Проблемът ще се усложни допълнително, ако Кадафи последва познатия модел на повечето от досегашните си речи и се впусне в необуздани нападки срещу Израел.

Всъщност и Ахмадинеджад със сигурност ще направи същото. Речта му миналата година, клеймяща "ционистките убийци", бе атакувана от западните лидери като антисемитска и обидна. Патрик Уорснип Източник: Ройтерс / Превод БТА


Тагове:   драма,   ООН,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bakardjiev
Категория: Технологии
Прочетен: 127805
Постинги: 141
Коментари: 71
Гласове: 57
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031