Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.11.2009 19:47 - „Единствено възможния бюджет” прие на първо четене мнозинството
Автор: bakardjiev Категория: Бизнес   
Прочетен: 889 Коментари: 0 Гласове:
0



 

Последна редакция: 17.11.2009, 15:03

Публикуване: 17.11.2009, 14:39

image

© Emaxpress

Проектобюджетът беше подкрепен на първо четене от 135 депутати, против бяха 44, без "въздържали се".

Автор: Money.bg

Размер на шрифта: a a a


Без дискусия парламентът прие на първо четене проекта за държавен бюджет за 2010 г. Председателят на Народното събрание Цецка Цачева прикани няколко пъти депутатите за изказване, но освен съпредседателя на Синята коалиция Иван Костов нямаше други желаещи.

От парламентарната трибуна Костов каза, че бюджетът позволява страната да извърви пътя до влизане в зоната ERM II. По думите на синия лидер в бюджета са предвидени мерки за защита на енергийната сигурност на страната.

Костов подчерта, цитиран от БНР, че Синята коалиция и управляващите от ГЕРБ са постигнали споразумение за намаляване на срока за връщане на ДДС. Лидерът на ДСБ каза още, че въпреки изключително тежката ситуация, в бюджета са намерени гаранции за изграждането на магистрали в страната.

По думите на Костов рисковете в бюджета са свързани с прогнозите за размера на БВП, които могат да се окажат твърде оптимистични. Според Костов обявеното намерение за актуализиране на бюджета в средата на годината разколебава стабилността, появява се надежда, че финансовият министър в средата на годината ще даде пари.

Синята коалиция предлага:
- да се извършат икономии на бюджетни разходи - чрез съкращаване, свиване и сливане на структури - ДАНС и ДКСИ, БНБ и Българската банка за развитие;
- да се намали навсякъде делът на общата администрация и да се намалят ръководните длъжности - особено в сектора на сигурност; да се реформира болничното здравеопазване;
- да се реформира секторът за ред и сигурност след приемането на нова стратегия за национална сигурност;
- да се увеличи данъкът за хазарта на 15 на сто.

Проектобюджетът беше подкрепен на първо четене от 135 депутати, против бяха 44, без "въздържали се", и приет за рекордните 4 часа.

След гласуването отрицателния си вот мотивираха Драгомир Стойнев и Димчо Михалевски от Коалиция за България. Стойнев определи Бюджет 2010 като антисоциален.

Досега никога не е имало случай при обсъждане на бюджет или на основен закон представители на управляващото мнозинство да не защитят това, което предлагат на Народното събрание, коментира пред журналисти председателят на ПГ на Коалиция за България Сергей Станишев. Той не е бил в пленарна зала при гласуването на бюджета, защото не намирал смисъл. „В последните месеци нееднократно сме констатирали, че българският парламент не работи ефективно и прозрачно. В него няма дискусии, няма закони, които се приемат след сериозни обсъждания. По същество парламентът се превърна в една обикновена машина за гласуване на управляващата коалиция и по-конкретно на правителството и на министър-председателят", каза бившият премиер на пресконференция в централата на БСП на „Позитано".

В условията на криза предложението на правителството е единствено възможният бюджет за 2010 г. и по тази причина нямаше желаещи за изказвания в пленарната зала, коментира пред БТА председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Тя всъщност потвърди казаното по-рано от вицепремиерът Симеон Дянков, че предложеният бюджет е най-добрият в целия ЕС. В кулоарите на парламента финансовият министър каза още, че това е единственият начин България да се справи най-бързо с икономическата криза и да се изведе от нея колкото се може по-бързо. „Като се приема с такова голямо мнозинство, това означава голям успех за правителството", така вицепремиерът определи резултата от гласуването на първо четене на Бюджет 2010.

Другият вицепремиер Цветан Цветанов обяви, че с липсата на дебати опозицията е признала тежкото наследство, но и амбициите на новото българско правителство да излезе от кризата с по-сигурна държава и с основни приоритети, по които си поставя план за действие.

Макрорамката, заложена в проектобюджета, предвижда догодина произведеният брутен вътрешен продукт (БВП) да бъде 63.518 млрд. лв., при 63.710 млрд. лв. очакван продукт за тази година и при 66.728 млрд. лв., произведен БВП през 2008 г. Догодина е предвидено да има реален спад на БВП от 2% при очакван спад от 6.3% за тази година и при ръст от 6% за миналата година.

В края на 2010 г. Се очаква да има годишна инфлация от 2.2%, при очаквана инфлация от 1.8% за тази година и при 7.2% инфлация за миналата година.

 



Тагове:   бюджет,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bakardjiev
Категория: Технологии
Прочетен: 128713
Постинги: 141
Коментари: 71
Гласове: 57
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930